perjantai 29. heinäkuuta 2016

Hyvän mielen taidot. Kiitollisuus

Luen paraikaa Maaretta Tukiaisen kirjaa Hyvän mielen taidot. Ostin kirjan oheen myös erilliset Hyvän mielen kortit, joiden avulla voin harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka teoksessa esitellään. Kirjassa hyvän mielen taidot on jaoteltu seisemään eri kategoriaan: myönteisyys, tahdonvoima, myötätunto, luovuus, läsnäolo ja itsensä johtamisen taidot. Jokaiseen näistä kategorioista kuuluu 7-8 hyvän mielen taitoa (eli nämä 53 kappaletta, jotka käydään läpi myös korteissa). Kirja ja kortit perustuvat voimavarakeskeiseen, positiiviseen psykologiaan ja elinikäiseen oppimiseen, joita hyödyntämällä ihminen voi elää itsensä näköistä elämää. 

Teoksessa käsitellään aiheita ensin teoreettisesti, kerrotaan taidon vahvistuslause, esimerkkitarina ja tehtäviä kyseisen taidon harjoitteluun.

Kirjassa esitelty ensimmäinen taito on myönteisyyden taidot ja siitä kategoriasta kiitollisuus. Tukiainen kertoo kirjassaan, että kiitollisuutta tulisi harjoittaa, jotta alkaisimme ajattelemaan myönteisemmin, näkisimme enemmän vaihtoehtoja ja näin ollen maailmamme laajenisi. Kiitollisuuden avulla mielialamme ja elämänlaatumme tulisi parantua. Positiivisen psykologian tutkimusten mukaan myönteisen ajattelun on todistettu edistävän ihmisen hyvinvointia ja terveyttä.

Kirjan kiitollisuus -tehtävänä on miettiä joka päivä, mistä on päivän aikana ollut kiitollinen, kolme asiaa ja sen jälkeen makustella niitä kaikkia, antaa näiden asioiden vallata mieli. Tämän harjoituksen avulla ihminen alkaa löytämään arjestaan ilonaiheita, sellaisiakin, joita ei ehkä aikaisemmin ole huomannut.

Koska blogini yksi tarkoitus on lisätä omaa tietoisuuttani elämäni hyvistä asioita, aion listata seuraavien kirjoituksen oheen nämä kolme asiaa, joista olen kiitollinen juuri sinä kyseisenä päivänä. Uskon, että se tulee olemaan helppoa kaikkina niinä päivinä, jolloin elämä tuntuu helpolta ja olotilani on keveä. Mutta ne hetket, kun maailma näyttää tummalta ja tuntuu painostavalta, ovat ne vaikeimmat - kiitollisuus ei ole ensimmäinen asia, mikä on mielessä. Voisin jopa kuvitella, että asian miettiminen tuntuu silloin banaalilta, tukahduttavalta. Mutta loppujen lopuksi, täytyykö silloin niitä listatakaan, eikö silloin kannattaisi olla varalla nämä valmiit edellisten päivien listat? Eikö juuri silloin niitä voisi käydä läpi hiljaa itsekseen, peiton alla, luottaen siihen, etä seuraava päivä on parempi, kiitollisempi.

Olen selaillut Hyvän mielen kortteja läpi jo useampaan kertaan. Olen nostanut pakasta summittaisesti kortin ja ajatellut, että tämän kortin sanoma ohjatkoon tulevaa päivääni. Tai jäänyt vain pohtimaan korttia, ihastelemaan sen kaunista kuvaa. Mielestäni kortit ovat kauniita ja inspiroivia. Ne ovat erittäin hyvä työväline kirjan oheen. Tässä kortti, jonka sanoma on minulle tärkeä.



Päiväni kiitollisuuden aiheet:
* auringon paiste
* mieltä lämmittävä, ystävän rohkaiseva tekstiviesti (kiitos Minttu!)
* eilinen vierailu siskon perheen luona




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti